Дякуємо за замовлення!
Ми зв'яжемося з вами найближчим часом
Головна > Особистий блог
ПЕРСПЕКТИВНІ МІКРООРГАНІЗМИ ДЛЯ ЗБЕРІГАННЯ ПЛОДІВ ЯБЛУНЬВ УМОВАХ НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР
Мета. Підібрати перспективні мікроорганізми з колекції культур мікроорганізмів з агрономічно цінними властивостями ІТІ «Біотехніка» НААН для зберігання плодів яблунь в умовах низьких температур. Методи. Дослідження проводилися з використанням загальноприйнятих методик та методичних підходів, що використовуються в мікробіології та біотехнології. Результати. Проведено комплекс досліджень з виділення шкодочинних об’єктів, які вражають плоди яблунь при зберіганні в умовах низьких температур. В результаті досліджень було виділено патогенні мікроорганізми родів: Penicillium; Botrytis; Aspergillus. В лабораторних умовах проведено дослідження антагоністичної активності перспективних штамів мікроорганізмів з колекції ІТІ «Біотехніка» НААН проти фітопатогенів, які було виділено з уражених плодів яблунь. Для виконання цієї роботи з колекції Інституту було відібрано грибні та бактеріальні штами з фунгіцидними властивостями. Висновки. Встановлено, що гриби роду Trichoderma проявили високу антагоністичну активність щодо фітопатогенів грибної етіології. Затримка росту шкодочинних об’єктів була на рівні 90 – 100%. Грибні штами-антагоністи Gliocladium rozeum і Ampelomуces artemisia шт. А-1 зумовили зони затримки росту фітопатогенів в межах 75–80 % щодо фітопатогенів, які вражають плоди яблунь. Серед бактеріальних штамів найактивнішими, щодо вказаних фітопатогенів, виявились Pseudomonas aureofaciens шт. 111 і Pseudomonas fluorenscens шт. 2, які за рахунок високих титрів життєздатних клітин і активних метаболітів пригнічували ріст фітопатогенів на 85 – 90%. колекційні штами мікроорганізмів; плодоовочева продукція; фітопатогени; зберігання; антагоністична активність
В нашій країні вирощуються яблука різних сортів, що ускладнює розробку єдиного комплексу збирання, технології зберігання, раціонального використання транспорту на зберігання і реалізацію [1]. Враховуючи, що плоди мають здатність достигати після зняття їх з материнської рослини, на довготривале зберігання закладають зимові сорти, які в процесі лежання набувають приємного смаку, специфічного аромату та необхідної консистенції.Однією з головних причин втрат у процесі зберігання плодів є патогенні мікроорганізми, що проявляються у післязбиральний період. Втрати, що викликано шкодочинними об’єктами, в різні роки, складають в середньому від 6,2% до 23,2% від всієї вирощуваної рослинної продукції. На поверхні плодів перебуває велика кількість мікроорганізмів, що потрапляють на рослинні об'єкти під час вирощування, збирання, транспортування й зберігання [2-5, 11,12]. Кількість цвілевих грибів на 1 кг плодів, ягід та овочів становить до 7.106 клітин, дріжджів – до 3.107, бактерій – до 1.108; з них кислотоутворюючих бактерій – до 5.105 клітин. Особливо багато мікроорганізмів на поверхні коренеплодів і картоплі. Високий рівень заселеності мікроорганізмами також у ягід, плодових та зелених овочів. У плодів, особливо зерняткових культур, цей показник менше. Хвороби, що виявляються при зберіганні, як правило, пов'язано з розвитком певних видів мікроорганізмів, до яких видова й сортова стійкість плодів та овочів ослаблена. Стійкість до фітопатогенних мікроорганізмів змінюється в процесі зберігання продукції. При дозріванні й старінні опірність розвитку інфекції зменшується. Види й сорти плодів та овочів різняться за ступенем стійкості до мікроорганізмів.Навіть при знижених температурах втрати від бактеріальних й, особливо, грибних захворювань залишаються значними [6]. Тому пошук методів захисту від фітопатогенів при зберіганні плодоовочевої продукції є дуже актуальним.
Для зниження втрат плодів в процесі зберігання від шкідливих організмів найбільш доцільно використовувати біологічні методи захисту, що базуються на застосуванні мікробіопрепаратів, основою яких є живі мікроорганізми та/або продукти їх життєдіяльності.Перспективним препаратом для захисту плодів від широкого спектру грибних і бактеріальних захворювань є біопрепарат Триходермін БТ, що виробляється на основі гриба роду Trichoderma, який пригнічує розвиток фітопатогенів прямим паразитуванням, конкуренцією за субстрат, виділенням ферментів, антибіотиків (гліотоксину, віридіну) та інших біологічно активних речовин.За рахунок високої біологічної активності гриб роду Trichoderma швидко освоює плодовий субстрат, підвищуючи його стійкість до хвороб [7]. Важливу роль у пригніченні розвитку захворювань сільськогосподарських культур відіграють бактерії роду Bacillus [8]. Відмічено також доцільність застосування бактерій роду Pseudomonas, які широко застосовують у нашій країні та за її межами для контролю розвитку фітопатогенів [9].Застосування біопрепаратів безпечно для людини й тварин, при використанні їх не тільки при захисті рослин від шкідників і хвороб, але й при зберіганні плодоовочевої продукції в умовах низьких температур. Застосування біопрепаратів, на відміну від хімічних засобів, супроводжується збереженням чисельності корисної фауни й стабілізацією біоценотичних зв'язків в екосистемі. Екологічною перевагою мікробіологічних препаратів є також їх висока видова специфічність стосовно шкідливих організмів [10].Використання традиційних мікробіологічних методів для контролю складу і чисельності мікробіоти плодів дозволить удосконалити параметри зберігання і транспортування продукції, підвищити якість, знизити втрати, подовжити терміни її зберігання. Мета досліджень. Підібрати перспективні мікроорганізми з колекції культур мікроорганізмів з агрономічно цінними властивостями ІТІ «Біотехніка» НААН для зберігання плодів яблунь в умовах низьких температур.Матеріали та методи досліджень. Дослідження проводили з використанням загальноприйнятих методик та методичних підходів, що використовуються в мікробіології та біотехнології [13, 14]. Шкодочинні об’єкти виділяли із зіпсованих плодів яблунь, застосовуючи метод посіву на селективні поживні середовища (м'ясо-пептонний агар (МПА), середовище Сабуро) [13]. Антагоністичні властивості колекційних мікроорганізмів щодо фітопатогенів, виділених з уражених плодів яблунь, визначали методом перпендикулярних штрихів. Індекс антагонізму оцінювали, враховуючи зону відсутності росту досліджуваних тест-об’єктів [13].Результати досліджень. Зберігання продукції рослинництва відбувається в умовах широкого доступу до неї мікроорганізмів. Так, усі рослини мають прижиттєву, властиву їм, епіфітну мікрофлору, а хворі рослини – і відповідних збудників інфекції. Під час збирання врожаю ця мікрофлора поповнюється мікроорганізмами з навколишнього середовища (головним чином, з ґрунту). Тому кожен об'єкт зберігання містить значну кількість мікроорганізмів, здатних за певних умов активно розмножуватись і впливати на якість продуктів, що зберігаються. У зв’язку з цим було проведено комплекс досліджень з виділення шкодочинних об’єктів, які вражають плоди яблунь при зберіганні в умовах низьких температур. В результаті досліджень було виділено патогенні мікроорганізми родів: Penicillium; Botrytis; Aspergillus.В лабораторних умовах проведено дослідження антагоністичної активності перспективних штамів мікроорганізмів з колекції ІТІ «Біотехніка» НААН проти фітопатогенів, які було виділено з уражених плодів яблунь. Для виконання цієї роботи з колекції Інституту було відібрано грибні та бактеріальні штами з фунгіцидними властивостями: грибні штами: Trichoderma viride шт. Т-4; Gliocladium rozeum; Ampelomуces artemisia шт. А-1; Соniotirium minitans шт. C-20; бактеріальні штами: Pseudomonas aureofaciens шт. 111; Pseudomonas fluorescens шт. 2; Bacillus subtilis шт. 215; Bacillus subtilis шт. 26D.Антагоністичні властивості колекційних мікроорганізмів щодо фітопатогенів, які виділено з уражених плодів яблунь, визначали методом перпендикулярних штрихів. Індекс антагонізму оцінювали, враховуючи зону відсутності росту досліджуваних тест-об’єктів